Les dones castelleres de Barcelona s’uneixen en motiu del 8M

Durant la manifestació s’aixecaran castells i pilars íntegrament femenins amb representació de totes les colles castelleres de la ciutat

Origen de la iniciativa

A finals de 2018 es va presentar la comissió d’equitat de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya per a treballar seguint tres eixos: racisme, discriminacions de gènere i LGTBIfòbia. Aquest grup de treball ha permès posar en comú inquietuds i accions de les comissions feministes o de gènere que s’han començat a crear a les colles castelleres. En aquest context, les membres de les diferents comissions de les colles de Barcelona vam pensar en fer pinya juntes durant la manifestació del 8M, el dia de la dona treballadora.

Convocatòria

L’acció consistirà en alçar castells femenins conjunts al bloc mixt de la manifestació de Barcelona. Prèviament, les colles ens trobarem a les 16.30h a la cantonada d’Aribau – Gran Via (al xamfrà muntanya – Tarragona). Als companys castellers que es vulguin afegir a les reivindicacions, els convidem a fer suport ajudant en el que calgui i estant pendents de les bosses o de la canalla.

Com ens hem organitzat?

Per preparar l’actuació del 8M s’han fet dos d’assajos: el primer al local de Castellers del Poble Sec i el segon al local dels Castellers de la Vila de Gràcia. Per facilitar l’organització dels assajos es va crear un formulari d’assistència en què cada dona indicava quines posicions o tasques assumeix habitualment a la seva colla. A partir d’aquí, les dones amb experiència en equips tècnics s’han coordinat per preparar les pinyes, els troncs i els poms, i per portar els assajos.

Per què castells femenins?

Les colles castelleres són organitzacions socials on es reflecteixen els comportaments de la societat, incloent el domini dels valors patriarcals. Les desigualtats es fan evidents, per exemple, en els rols que ocupen homes i dones a les colles. Si bé avui és difícil concebre els castells sense les dones i les nenes, fins als anys 80 les dones no van començar a formar part de les estructures castelleres. Actualment, la representació d’homes als òrgans decisius de les colles, la junta i la tècnica, és molt superior a la de les dones que, a més, solen encarregar-se de les tasques relacionades amb les cures. Creiem que les colles tenen un paper fonamental en sensibilitzar sobre aquestes desigualtats i donar-hi resposta, i també creiem que els castells són una eina potent de visibilització i reivindicació.

Els castells femenins ens permeten explorar estructures on les dones ocupen posicions que no són les habituals per les seves característiques físiques. A més, els assajos no mixtes són una oportunitat per sentir veus femenines liderant. Anteriorment, s’han alçat castells femenins moltes vegades, però aquest 8M les castelleres de les colles de la ciutat hem volgut fer-ho juntes; alçar castells amb els colors de totes les colles i transmetre un sol missatge: que estem unides, dins i fora dels castells, en la lluita contra contra la discriminació de gènere.

#SomExemple #SomDones #Castells8M

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Tumblr
WhatsApp
Telegram
Reddit

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Més

Més notícies

Diada de Festa Major

Dins dels actes de la Festa Major de Sant Andreu de Palomar, la Jove de Barcelona celebrarem tot un seguit d’actes que culminaran amb la

Classes gratuïtes de tabal

Vols aprendre a tocar el tabal? A la Jove de Barcelona oferim classes gratuïtes per a totes aquelles persones que vulguin aprendre’n! T’animes a provar-ho?