La Colla

La Colla

La Jove de Barcelona és la colla castellera més novella de la ciutat de Barcelona i gairebé del món casteller. Ens vàrem fundar a mitjans de l’any 2010 amb la intenció d’aportar una nova visió dels castells a la ciutat, però no va ser fins a l’inici de l’any 2011 quan vam participar a la primera diada castellera, les Decennals de la Candela, tot un honor per la colla ja que es tracta d’una diada que se celebra cada deu anys a Valls. Al febrer ens vam desfer de la camisa blanca debutant a la plaça Sant Jaume per la festa major d’hivern de la nostra ciutat, Santa Eulàlia. 

Tot i ser una colla molt jove, la intenció és fer-nos cada dia més grans i poder fer aviat grans castells donant el millor de nosaltres a totes les places on actuem. I, per aconseguir-ho, és imprescindible un gran equip de persones que treballin dur als entrenaments; perquè a la Jove pensem que el més important és fer uns bons entrenaments per anar a plaça en les millors condicions a mostrar al públic la feina feta.

Entrenem, sí, perquè considerem els castells un esport tradicional. El terme assaig, més habitual a les colles castelleres, és heretat dels antics balls de valencians (que van donar origen a les primeres colles castelleres a Valls), els quals assajaven les seves figures per mostrar-les a les festes majors on actuaven. Avui dia, els castells han evolucionat de tal manera que cada castell necessita d’una preparació superior i, assajar, no és prou.

“Entrenament: Conjunt de pràctiques físiques, psíquiques i dietètiques destinades a proporcionar a l’atleta una preparació per a poder efectuar una prova en les millors condicions de rendiment. Cada esport exigeix un entrenament particular, que varia segons l’edat, les condicions físiques i la preparació de l’atleta i que es fonamenta en la pràctica continuada de la pròpia especialitat”.
Definicions extretes de www.enciclopedia.cat

“Assaig: Representació, execució, d’una obra teatral, d’un concert, etc, abans de representar-la, d’executar-lo, en públic; prova”.
Definicions extretes de www.enciclopedia.cat

 

El fet de ser una colla nova ens facilita emprar una terminologia diferent, però les colles assagen i entrenen de la mateixa manera, avui dia les tècniques que s’utilitzen per preparar un castell són pràcticament les mateixes a totes les colles i, per tant, el terme és simplement una herència que s’ha mantingut a les colles castelleres.

La Jove de Barcelona treballa per trencar amb la imatge d’associació tancada i tradicional que tenen dels castellers gran part dels barcelonins. Triar fer castells a una gran metròpoli on s’hi poden trobar tal quantitat d’activitats o esports per practicar no és fàcil, de manera que un dels objectius de la colla és adaptar, en la mesura del possible, els castells a una ciutat com la nostra. Donar-nos a conèixer tant com puguem i treballar per aconseguir un gran nombre de nous castellers ensenyant des del principi, si cal, què és això de fer castells.